Palestinsk mejeritradition med råvaror från svenska gårdar-Osthantverk från Nablus till Malmö

Nablus Mejeri är ett svenskt mejeri, baserat i Malmö, som utför ost- och mejeriproduktion enligt gammal palestinsk tradition. Genom att ta det bästa från två världar, kombinerar vi de klassiska palestinska recepten på ost- och mejeriprodukter med de högkvalitativa råvaror vi har här i Sverige. Det innebär inga mer onödiga transporter och en färskare och mer lokalproducerad slutprodukt med unik smak.

Nablus Mejeri skapar smakupplevelser baserade på palestinsk matkultur från staden Nablus. Modernt utrustade i utkanten av Malmö, använder vi oss av högkvalitativ mjölk från skånska landsbygden. Alla våra ostar är baserade på eget familjerecept som är flera hundra år gamla.

2010 startade vi mejeriet med visionen att dela med oss av familjereceptet och tillgängliggöra det för hela svenska folket att uppleva. Visionen kvarstår!

Bättre för framtiden och miljön

Vi brinner för att skapa förändringar för en bättre framtid. Hela vår verksamhet genomsyras av strävan efter lokala och svenska samarbeten för att minska transportutsläpp och stötta lokala partners på marknaden. Vi strävar efter att skapa en hållbar konsumtion, därför tar vi extra hand om leverantörer och återförsäljare som delar vår vision. 

Kungligt pris för Ost- 2017 tilldelades Nablus Mejeri kunglig utmärkelse

2017 tilldelades Mohamed Godeh och Nablus Mejeri utmärkelsen “Årets nybyggare”, som delas ut varje år av Kung Carl XVI Gustaf med motiveringen “Mohamed Godeh erhåller priset Årets Nybyggare för att han på ett modernt sätt lyckats förädla hantverkstraditioner från sitt hemland med lokala svenska leverantörer och skapat en verksamhet som, förutom att engagera stora delar av familjen, även skapat arbetstillfällen för andra malmöbor”

Detta pris blev en viktig milstolpe och en viktig bekräftelse för familjen i Malmö. Mohamad, Samar och deras fyra barn flyttade till Skåne 2004 från Nablus. Saknaden till hantverket hemma i Nablus födde idén att en starta mejeriverksamhet.

Ett möte med en skånsk mjölkbonde 2007 gav Mohamad och Samar möjlighet att göra ost hemma för egen konsumtion. Flera år senare tillsammans med mycket positiv feedback från familjevänner i Malmö gav liv till Nablus Mejeri.